Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy Malév gép fedélzetére lépve a légiutas-kísérők kedves mosollyal fogadnak bennünket. De valyon miért is kísérnek el minden utunkra ezek az égi angyalok? Nagy Edit légikisasszony mesél e történetről.

Edit aki egyébként oktató légiutas-kísérő a 80-as évek elején kötelezte el magát a Malévnak. Akkor még sokkal nehezebb volt a céghez kerülni, hiszen azokban az időkben nem nagyon lehetett mindenkinek csak úgy külföldre utazgatni. Talán ez az oka, hogy még ma is igen nagy tisztelet és már-már legenda övezi munkájukat. Edit mai munkanapja fél hatkor kezdődött, majd hatkor már a reptéren volt. Készülődött, egyenruha, egy kis smink, és indult a szolgálatvezetőhöz, aki az utaskísérők munkáját kordinálja. A tervezési osztályon előre egy hónappal megtervezik, ki mikor melyik járaton fog repülni. Éves szinten közel 800 órát repülnek. Ezek után az adott járatra beosztott összes légiutas-kísérő egy eligazításon úgynevezett briefingen vett részt, ahol a járatra vonatkozó összes információt megkapják. A briefing fontos részét képezte az ellenőrző kérdések megvitatása.

Kép

 

A légiutas-kísérőknél működő hierarchikus rendszer alapján megszerezhető legmagasabb beosztás: az oktatói, instruktori, supervisori (ezek mindegyike egyenrangú beosztást jelent)

Kép